illustratief boek ontwerp - jaarverslag - KVGO - 2017- isontwerp.nl - HP Inkspiration Award Winner 2018
front detail1 detail2 pagina 03 open 1 pagina 01 pagina 05 pagina 06 rug serie enveloppe wenskaarten open wenskaarten detail 01 wenskaarten kaarten zwart geel pink doosje rug

2017 in een notendop

Jaarverslag

Het KVGO Jaarverslag 2017 (Koninklijk Verbond van Grafisch Ondernemers)

Illustratief boek ontwerp
Omslag, binnenwerk, online PDF met tijdlijn en bijpassende wenskaarten
concept, illustratie, boek ontwerp en lay-out

Achtergrond informatie:

Naar aanleidig van de publicatie van WOW VET in 2017, vroeg KVGO aan isontwerp.nl en Wihabo om het jaarverslag te ontwikkelen.

Over de opdrachtgever:

KVGO is een organisatie die zich inzet voor grafisch ondernemers (drukkers). Dat doen zij veelal op de achtergrond, door lobbyen etc, en zijn daardoor vaak niet in de gelegenheid mogelijke positieve ontwikkelingen naar buiten te brengen. Ook zijn ze recentelijk verhuisd naar een locatie in de buurt van Schiphol.

Over de situatie:

De cijfers in de grafische sector zijn nog niet super goed, maar er is hoop.

De vraag van KVGO:

Maak een jaarverslag ontwerp dat ‘persoonlijk’ te voelt, een boekje waar mensen graag in zouden kijken. Het moet een hoopgevende uitstraling hebben, en uit dragen dat KVGO op de achtergrond heel hard werkt voor de grafische sector. Het boek mocht ook niet te dik worden, daarom is er een online bijlage gemaakt, voor de extra informatie bij de tijdlijn in het boek.

Mijn intentie:

De ontvanger enthousiast maken bij de ontvangst, zodat deze (bijna) niet door zou hebben dat het om een jaarverslag ging en uit nieuwsgierigheid het boek sowieso zou openen. Dit is mede tot stand gebracht door het weglaten van het woord ‘jaarverslag’ op het boek omslag.

Over het ontwerp:

Metaforen: De walnotenboom in bloei: KVGO als oude reus op de cover, breed geworteld, zal zijn vruchten afwerpen. De takken zijn gevormd in de vorm van een walnoot / een brein. In combinatie met de walnoten die de boom geeft, is dat de link naar kennisdeling. De walnoten komen ook terug in andere delen van het verslag, en worden op verschillende manieren ingezet. De letters KVGO worden steeds op een titelpagina met andere woorden gecombineerd, zoals: Kracht Van Goed Onderzoek. Het vliegtuig en het gebouw op de achtergrond refereren direct naar de nieuwe locatie, en de opkomende zon in zilverfolie geeft hoop op een stralende nieuwe dag

Print productie

Ook hier ontstond een mooie samenwerking met Wihabo, waarbij wederom gebruik werd gemaakt van de nieuwste mogelijkheden op de HP Indigo. Het frisse jonge groen is gedrukt in de (toen nog bèta) inkt Fluorescent Green in combinatie met Full Colour. Dit werd gedrukt op Mohawk Eggshell White papier van Antalis, in 148 grams (binnenwerk) en 270 grams (omslag).
Het handzame formaat 15,5 x 19 cm ligt prettig in de hand. Het boekje is digitaal veredeld met zilverfolie, en de enveloppen zijn zelfs gepersonaliseerd met deze digitale zilverfolie veredeling. Omdat het boekje Singer-gebonden is, werd de rug d.m.v. Edgeprinting voorzien van de titel. In combinatie met een percentage Verhoogde Spot UV lak is dit boek een prachtig sample van de nieuwste digitale mogelijkheden.

 

Uitgegeven: 17-05-2018 – tijdens de Algemene Leden Vergadering
Gepresenteerd: 24-10-2018 – @ Print Pakt Live tijdens de Dutch Design Week 2018; Presentatie met Wihabo ‘Nieuwe combinaties brengen inspiratie’ – waar ook de kaartenset werd weggegeven die op dit ontwerp was geïnspireerd.

 

“Dit is zoooo mooi…geweldig teamwork waar ik enorm trots op ben. Ben nog aan het genieten – Wolfgang Gielissen, KVGO

 

De Local én de Global HP Inkspiration Award 2018 is toegekend aan het KVGO jaarverslag, in de categorie Direct Mail. De prijs is een erkenning voor het bijzondere ontwerp en de grafisch/technische uitvoering.

 

© fotografie: Fotografie Dani i.o.v Wihabo
Boekontwerp