Hallo, ik ben Ilse. illustrator. ontwerper. kunstenaar.

Meet Ilse Schrauwers

Grafisch ontwerper, illustrator, conceptdenker, bomenplanter, kunstenaar. Ik hou van wandelen, lezen, tekenen en muziek luisteren. Mijn smaak is eclectisch; van fantasie tot autobiografie. Van abstracte kunst tot de kabouterillustraties van Rien Poortvliet. Van klassieke muziek tot Techno. En (bijna) alles daartussenin.

Contact gegevens

Thuis in de drukkerij

De geur van inkt, de immens grote machines, het overweldigende geluid; ik kan me de eerste bezoekjes als klein meisje aan de drukkerij nog goed herinneren. Het voelde als thuis en het rook er naar mijn vader, een offsetdrukker in de jaren 80.

 

Met computers werd nog niet gewerkt. Ik zie de loden letters, achterstevoren geklemd in de letterbakjes in onze vensterbank, nog zo voor me. Of de plaat in onze hal, waarmee de poster van de jongerensoos Try in Oudenbosch gedrukt was.

 

Van jongs af aan was ik al gefascineerd door grafisch werk. Ik tekende er zelf dan ook driftig op los. Het liefst planten en dieren, tot in detail nagetekend van illustraties uit de encyclopedie. Op vierjarige leeftijd stond voor mij al één ding vast: ik wilde naar de kunstacademie.

Een visuele verkenningstocht

En naar de Kunstacademie ging ik, met eerst een tussenstop of het Grafisch Lyceum in Rotterdam. De offsetpers in de kelder, de kasten met allerlei inktsoorten én de met Mac uitgeruste computerafdeling; het was liefde op het eerste gezicht. Daar zat ik goed.

 

Aan de Kunstacademie in Den Bosch ontwikkelde ik mij verder als grafisch ontwerper, illustrator én conceptdenker. Het was een visuele verkenningstocht, waar beeld, letters en emotie uiteindelijk bij elkaar werden gebracht.

 

Er zat poëzie in mijn werk

Gaf mij maar een thema; aan inspiratie geen gebrek. Uit het thema ontstond als vanzelf een eerste beeld, een richting. Dit werkte ik vervolgens uit tot een allesomvattend concept. Docenten waren eerst kritisch, maar daarna meestal blij verrast. Er zat poëzie in mijn werk.

 

Tijdens de stage bij Shoot Media in Groningen werden mijn spontane en sterke ideeën extra toegejuicht. Ik zag snel interessante connecties, ontdekte diepere lagen en vond verborgen symboliek. Van hen leerde ik dat mijn ontwerpen anders waren. Ze vielen op, raakten de essentie én het gevoel. “Ga vooral zo door”, advies dat ik ter harte heb genomen.

De promotiewereld ingevaren

2008 was niet het beste jaar om te starten met werken. We moesten het van onze eigen creatieve initiatieven hebben. Met SweetSecreets  ‘kleurde’ ik samen met oud-studiegenoot Vera Bertens de stad met schilderijen en schommels.

 

We werden opgemerkt door het Bossche Makershuis en uitgenodigd aan te haken voor verschillende projecten. Zoals het bouwen van een drijvend kunstwerk - met theater - voor Bosch Parade 2010 & 2011.

 

Toen ik in die periode mijn vriend ontmoette, zelf arts-wetenschapper (en inmiddels professor aan de TU/e), leerde ik de wereld van het promoveren kennen. Als nieuwsgierig persoon vond ik dit uiteraard enorm interessant. Er was zoveel te ontdekken! Zo ontstond in 2012 ineens: isontwerp – voor proefschriften.

isontwerp maakt kunst van jouw meesterwerk

Het werd 2021. Mijn agenda was gevuld met mooie opdrachten. Maar al in maart kreeg ik een zware blessure. Prognose: 1.5 jaar genezen en revalideren. Op mijn scootmobiel sjeesde ik naar Strijp-S en in mijn rolsotel rondde ik de opdrachten af. En daardoor kwam ik uiteindelijk thuis te zitten. Na 10 jaar succesvol proefschriften ontwerpen, was het tijd voor reflectie en introspectie. En wat een mooie conclusies kwamen daar uit.

 

Een paar bevestigingen zijn: Dat ik het geweldig vind om connectie te maken. In nieuwe thema’s en onderzoeken te duiken. Naar een verhaal te luisteren en mijn creativiteit daar op los te laten. Samen stil te staan bij een belangrijk moment. Uit te vinden wat je drive is, wat jou doet sprankelen en welke stijl bij je past. Kunst van jouw meesterwerk te maken.

 

Een heel belangrijke ontdekking is dat ik sprekende beelden wil maken. Ook op groot formaat. Dat betekent meer creatieve output. Een kunstwerk van jouw meesterwerk. Jou op het lijf getekend. Proefschriften. Én kunst voor aan jouw muur.

 

Sinds 2012 heb ik voor 150+ promovendi het proefschrift ontworpen en verzorgde ik de vormgeving van verschillende (jubileum)boeken. En als extra kers op de feesttaart won ik met mijn ontwerpen óók nog meerdere awards.

In mijn vitrinekast.

Prijzen, presentaties & publicaties

[Deze uitklapbare lijst is onder constructie]

Met isontwerp laat ik graag zien dat het anders kan

‘Heal the world, make it a better place’. Ik zat als kind voor de TV en had het gevoel dat Michael Jackson direct tegen mij sprak. Als kind in de jaren 80 zag ik bovendien veel ‘tekenfilms met moraal’. Één van mijn favorieten was David de Kabouter; gesponsord door het WNF en gebaseerd op de prachtige illustraties van Rien Poortvliet. Tel alles bij elkaar op en er ontstaat een duidelijke missie: de wereld eerlijker en groener achterlaten.

 

Kijken wat óók kan

Zowel als ontwerper als ondernemer kijk ik graag naar wat of hoe het ook kan. Kritisch blijven. Op een positieve manier. Waarom gaan de dingen zoals ze gaan en kunnen deze niet anders? Authentieker en vetter, socialer en eerlijker. Als leerbedrijf zou ik graag kansen bieden aan jongeren die deze goed kunnen gebruiken. Een veilige plek bieden waar enthousiasme en talent worden toegejuicht. Samen creëren en van elkaar leren.

Isontwerp Plant het Voort

Ik houd van papier én bomen. En toevallig zijn die nauw met elkaar verbonden. Papier maakt van mijn werk ambacht. Het geeft een extra look & feel aan een ontwerp. Letterlijk. Gladde papiersoorten, grovere en dikkere. Elk soort heeft een verhaal, een oorsprong. In de meeste gevallen in de natuur.

 

Die connectie, daar moest ik iets mee. In 2019 startte ik het initiatief Plant het Voort. een platform waarmee ik mezelf en anderen binnen de grafische wereld aanmoedig bomen te planten.

 

[link naar ja-ik-wil-helpen formulier nog onder constructie]

Testimonials

De boekjes zijn prachtig - super mooi! A piece of art? Iedereen is onder de indruk en de poster is ook heel mooi. Diana Papazova
Iedereen geeft aan het proefschrift supermooi te vinden, nogmaals enorm bedankt voor de vormgeving :-) Mocht er nog een boek komen dan neem ik sowieso weer contact met je op, want de samenwerking was super! En het resultaat ook. Veel dank! Mike Keesman
Man, wat is dat mooi geworden. Het is nu precies precies zoals ik hem wil, wat bijzonder. De warme kleuren geven het echt dat "sprookjes"gevoel waar ik naar zocht, en alle kleine details zijn super :). Ook de bol is mooi geworden, het is nu letterlijk het stralende middelpunt. De kaarten bij de hoofdstukken zijn echt fantastisch. Ik ben heel blij ^_^ Esther van der Heide

 

Kunst van jouw meesterwerk laten maken?

Ja graag. Stuur mij meer informatie over de ontwerp pakketten.