isontwerp.nl- Proefschrift Ontwerper

Hallo, mijn naam is Ilse Schrauwers!

In 2012 begon mijn avontuur als proefschrift ontwerper. Ik wilde graag boeken maken. Mijn vriend is arts – onderzoeker, en inmiddels professor aan een Technische Universiteit. Tijdens een gesprek vroeg hij mij destijds; “Waarom ga je geen proefschriften ontwerpen?”.
Wat een goed idee! En vanaf het eerste moment begon het balletje haast ‘als vanzelf’ te rollen.

Mijn vader was drukker, dus mijn liefde voor drukwerk is me met de paplepel ingegoten.
Na mijn studie aan het Grafisch Lyceum tot creatief vormgever, heb ik de Kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch gevolgd. Daar ben ik opgeleid tot grafisch ontwerper, en heb ik mijn concept-denken verder door kunnen ontwikkelen. Ik ontwerp dan ook vanuit mijn kennis over (en liefde voor) druktechnieken, én mijn visie als grafisch ontwerper. En met de nieuwe digitale technieken zijn er nu heel veel toffe afwerkingen bereikbaar voor verschillende budgetten. Dat maakt het werk nog leuker!

Het ontwerpen van boeken is echt mijn passie. Van ontwerp concept (de kapstok) tot aan de kleine details in de boek-navigatie. De typografie, de table of contents, chapter-markers, figuren en tabellen, de indeling van de titelpagina’s; alles kun je gebruiken om een concept tot een mooi geheel te maken. En omdat het om proefschriften gaat, blijft het interessant; ik leer veel over allerlei wetenschappelijke onderwerpen en ontmoet steeds weer nieuwe mensen. Het mooist vind ik het, dat een proefschrift een symbool is van een viering, en tegelijkertijd het resultaat van een lang en vaak zwaar traject. Dat merk ik in het contact met mijn klanten. De focus richten op het creatieve proces blaast nieuw plezier in het verhaal, en samen komen we tot het mooiste resultaat.
Het beste compliment op mijn werk, is dat mijn klant te horen krijgt dat het proefschrift zo precies past bij hem of haar. Dan heb ik mijn werk goed gedaan.

isontwerp.nl – Curriculum Vitae

Ik vertel je graag wat ik allemaal doe en heb gedaan. Omdat ik in 2012 ben gestart als proefschrift ontwerper, heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over het promotie-traject. Ook is het verwerken van alle data (graphs, tabellen, teksten en figuren) in het ontwerp concept opgenomen in mijn procedure. Bovendien gooi ik graag mijn kennis over drukwerk in de mix.
Door hierover te spreken en op die manier mijn kennis te delen, kan ik zowel ontwerpers als drukkers én PhD studenten helpen. Wil je graag dat ik iets kom vertellen?
Laat het me even weten, dan neem ik spoedig contact met je op.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van wat isontwerp.nl de afgelopen jaren heeft gedaan – in aanvulling op het ontwerpen van proefschriften, natuurlijk!

2019

Keynote speaker at Sign & Print Expo

26-03-2019. presentatie 'Spelen met Drukwerk' op de vakbeurs voor grafici. Korte omschrijving: Vaak komt bij grafisch ontwerp de drukker pas in beeld als het ontwerp al klaar is. Ilse Schrauwers haalt echter veel plezier en inspiratie uit de directe interactie met de ddrukekrs: ruiken en voelen aan papier, nieuwe machines in actie zien, enzovoort. Al tijdens het ontwerp proces spelen met drukwerk dus!

Lancering 'Plant het Voort'

26-03-2019. Tijdens de presentatie 'Spelen met drukwerk' presenteert isontwerp.nl officieel de website voor groen grafisch Nederland. Met deze website neemt Ilse het initiatief om grafisch Nederland uit te nodigen om bomen te gaan planten. Kijk op www.planthetvoort.nl voor meer informatie. Paulien van Toetontwerp.nl heeft dit deel van de presentatie voor me opgenomen. Zie de video hieronder.

Nieuwe website online

20-03-2019. Na 6 weken keihard knallen is hij er: de nieuwe isontwerp.nl

Dream come true: eerste album ontwerp

15-03-2019. Het was een heel mooi proces. Jacco Wynia had mij gevraagd de illustraties & het ontwerp te verzorgen van zijn nieuwe album. Echt een droom die uitkwam. En op 15 maart 2019 ging het album 'Discomfort' in de verkoop.
See the website www.jaccowynia.com for the latest info over the album Video // animation by Bram Knol // Artwork by Ilse Schrauwers, isontwerp.nl
2018
 

Felicitatie kaarten voor promovendi

28-10-2018. In samenwerking met kaartje2go, biedt isontwerp.nl nu ook felicitatie kaarten aan voor promovendi. Hiermee is zij de eerste bij Kaartje2go die deze kaarten aanbiedt, zodat ook een promovendus een bijzondere en toegespitste felicitatiekaart kan ontvangen.

Dutch Design Week 18: Presentatie 'Nuts about Foil'

26-10-2018. Samen met Ruud Bosch van Wihabo presenteert isontwerp het Award-winning KVGO jaarverslag - met uitleg over de bijzondere nieuwe technieken. Ruud Bosch (Wihabo) printte en Ilse Schrauwers (Isontwerp.nl) ontwierp het Jaarverslag 2017 van het KVGO. "We kwamen allemaal uit onze comfortzone".
 

isontwerp.nl exposeert op Dutch Design Week 2018

20-10-2018 t/m 28-10-2018. Samen met 'De dames van de Apparatenfabriek' exposeert isontwerp.nl haar zwart-wit illustraties tijdens de Dutch Design Week 2018. De expo vindt plaats in het gebouw 'de Apparatenfabriek' op de 5e verdieping.

Panel discussie bij Wihabo

04-09-2018. Ilse neemt deel aan een Vraag-en Antwoord-panel over de nieuwe mogelijkheden voor digitale afwerking van print op het Highcon Systems bij Wihabo. We hadden een goed gesprek over de nieuwe opties die de highcon grafisch ontwerpers te bieden heeft. Hoofdboodschap: Nodig ze uit, en laat designers zichzelf inspireren door nieuwe mogelijkheden!

Publicatie serie 'Your dissertation title: Short & Catchy please!

21-08-2018 tot en met 25-09-2018. 6-wekelijkse publicatie op LinkedIn over korte titels voor proefschriften.

Winnaar mondiale Inkspiration Awards met KVGO Jaarverslag

14-06-2018. Tijdens Dscoop, een conferentie met andere printprofessionals, vond de wereldwijde prijstuitreiking plaats van de Inkspiration Awards. Wihabo heeft de prijs in ontvangst mogen nemen in Wenen.

Dubbel winnaar lokale Inkspiration Awards

07-06-2018. Maar liefst twee keer prijs voor isontwerp.nl & Wihabo bij de regionale (Nederland, België en Scandinavië) HP Inkspiration Awards, met het KVGO-jaarverslag en de WOW VET Box! Een keer voor de categorie Direct Mail voor het bijzonder uitgevoerde jaarverslag van het KVGO en eenmaal voor de categorie Zelfpromotie voor de WOW VET-box. Beide producties werden gemaakt in samenwerking met drukkerij Wihabo.

Publicatie KVGO Jaarverslag

17-05-2018. Tijdens de algemene ledenvergadering wordt het jaarverslag van het KVGO gepresenteerd. Omdat Ilse helaas niet aanwezig kon zijn vanwege een reis, werd Ruud namens Wihabo en isontwerp.nl geïnterviewd door het KVGO:
 

Symposium 'Grafisch & Wetenschap: Keynote speaker

02-02-2018. Presentatie voor Stichting Print 'Een goed verhaal verdient een mooi ontwerp'. Stukje uit de introductie: In de presentatie zal Ilse aan de hand van eerder werk laten zien wat belangrijke zaken zijn om mee te nemen in de vormgeving en geeft ze tips en tricks voor een goede lay-out. Ook zal ze aan de hand van verschillende proefschriften en haar recente publicatie ‘WOW VET’ laten zien wat er tegenwoordig mogelijk is op het gebied van digitaal drukwerk.
2017

Winnaar European Excellence Award voor Vermogensmonitor.

01-12-2017.  Medio 2017 werd Ilse door Zandbeek gevraagd mee te denken over de opdracht 'De Vermogensmonitor' voor ABN-Amro MeesPierson. Ook werd ze gevraagd om het magazine 'de Norm' te illustreren, onderdeel van deze opdracht. Het marketing concept van Zandbeek sleepte verschillende prijzen in de wacht, waaronder de European Excellence Award. Meer informatie over de awards vind je op zandbeek.com

Dutch Design Week 2017: Lancering WOW VET

24-10-2017. Om 5 jaar isontwerp.nl te vieren, heeft Ilse bijna al haar ontwerpen en illustraties tot aan 2017 opnieuw vormgegeven in de boekenbundel WOW VET. Een samenwerking met drukkerij Wihabo, die het printwerk en de afwerking verzorgde. Ilse heeft alle technische mogelijkheden die beschikbaar waren op dat moment ingezet; zo laat ze met haar werk zien wat er allemaal kan. Deze bundel werd gepresenteerd op Print Pakt, tijdens de Dutch Design Week 2017.

Kalenderboek van Stichting Print

08-09-2017. In 2017 werkten 366 Nederlandse grafisch ontwerpers, kalligrafen, striptekenaars, letterontwerpers en illustratoren samen met 7 drukkers, 2 binders, 1 papierleverancier en 2 kartonleveranciers aan een kalenderboek. Elke ontwerper kreeg een datum van het jaar voor een spread in het boek die hij/zij naar eigen inzicht mag invullen. De spread voor 3 december nam isontwerp.nl voor haar rekening. Op 8 september was de officiële presentatie in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam Presentatie kalenderboek stichting Print - isontwerp.nl
2012-2016

isontwerp.nl verhuist

oktober 2016. Ilse verhuist van haar kantoor aan huis in Den Bosch, naar het inspirerende Creative-S, op Strijp-S in Eindhoven.

In Bologna op werkbezoek bij illustratoren

september 2016. Ilse gaat op werkbezoek bij verschillende illustratoren en expositieruimtes in Bologna. Thema: kennisdeling en inspiratie.

PhD Workshop TU Delft: From ideas to design 2

20-11-2014. Tijdens de PhD printing market op de TU Delft, geeft Ilse wederom een workshop over het vormgeven van je proefschrift. Dit keer gaat het over het ontwerp proces; waar begin je, hoe ga je daar mee door, en waar je op moet letten bij de vormgeving en lay-out.

Twikkel the world

14 en 15-11-2014. Even iets anders: isontwerp.nl zet zich in om, samen met andere vrijwilligers, ruim 90 babydekens te maken. Ladingen stof, patroon papier, potloden, scharen, spelden en naaimachines zijn aanwezig in het schoolpand in Den Bosch. Daar knippen, spelden en naaien ruim 20 vrijwilligers de hele dag door. Dit was een initiatief van Twikkel the World. Het doel is gehaald, en de dekens worden, samen met andere hulpgoederen, met een vrachtwagen naar Syrië gebracht.

PhD printing market, Radboud Universiteit Nijmegen

september 2014. Tijdens de PhD printing market in Nijmegen gaat Ilse met PhD studenten in gesprek over de vormgeving van hun thesis. Door kleine hand-outs uit te delen, geeft ze extra tips en tricks die helpen bij het aanleveren bij de drukker.

PhD Workshop TU Delft: From ideas to design 1

09-10-2013. Tijdens de PhD printing market op de TU Delft van PromooD, geeft Ilse een workshop over het vormgeven van je proefschrift. Over welke programma's je gebruikt voor welke taak, of waar je op moet letten bij het aanleveren bij de drukker, en alles wat daar tussen zit.

PhD Printing market Radboud Universiteit Nijmegen

september 2013. Tijdens de PhD Printing market in Nijmegen geeft Ilse informatie aan PhD studenten over de vormgeving van hun thesis.

Promotie Rob Gons

12-12-2012. Ilse's eerste klant Rob Gons promoveert aan Universiteit Nijmegen

Start isontwerp.nl als proefschrift ontwerper.

september 2012. Ilse start als grafisch ontwerper van proefschriften, vanuit haar woning in 's-Hertogenbosch.

isontwerp.nl – PhD proefschrift vormgeving