Hallo, ik ben Ilse. illustrator. ontwerper. kunstenaar.
Meet Ilse Schrauwers
Grafisch ontwerper, illustrator, conceptdenker, bomenplanter, kunstenaar. Ik hou van wandelen, lezen, tekenen en muziek luisteren. Mijn smaak is eclectisch; van fantasie tot autobiografie. Van abstracte kunst tot de kabouterillustraties van Rien Poortvliet. Van klassieke muziek tot Techno. En (bijna) alles daartussenin.
Contact gegevensThuis in de drukkerij
De geur van inkt, de immens grote machines, het overweldigende geluid; ik kan me de eerste bezoekjes als klein meisje aan de drukkerij nog goed herinneren. Het voelde als thuis en het rook er naar mijn vader, een offsetdrukker in de jaren 80.
Met computers werd nog niet gewerkt. Ik zie de loden letters, achterstevoren geklemd in de letterbakjes in onze vensterbank, nog zo voor me. Of de plaat in onze hal, waarmee de poster van de jongerensoos Try in Oudenbosch gedrukt was.
Van jongs af aan was ik al gefascineerd door grafisch werk. Ik tekende er zelf dan ook driftig op los. Het liefst planten en dieren, tot in detail nagetekend van illustraties uit de encyclopedie. Op vierjarige leeftijd stond voor mij al één ding vast: ik wilde naar de kunstacademie.
Een visuele verkenningstocht
En naar de Kunstacademie ging ik, met eerst een tussenstop of het Grafisch Lyceum in Rotterdam. De offsetpers in de kelder, de kasten met allerlei inktsoorten én de met Mac uitgeruste computerafdeling; het was liefde op het eerste gezicht. Daar zat ik goed.
Aan de Kunstacademie in Den Bosch ontwikkelde ik mij verder als grafisch ontwerper, illustrator én conceptdenker. Het was een visuele verkenningstocht, waar beeld, letters en emotie uiteindelijk bij elkaar werden gebracht.
Er zat poëzie in mijn werk
Gaf mij maar een thema; aan inspiratie geen gebrek. Uit het thema ontstond als vanzelf een eerste beeld, een richting. Dit werkte ik vervolgens uit tot een allesomvattend concept. Docenten waren eerst kritisch, maar daarna meestal blij verrast. Er zat poëzie in mijn werk.
Tijdens de stage bij Shoot Media in Groningen werden mijn spontane en sterke ideeën extra toegejuicht. Ik zag snel interessante connecties, ontdekte diepere lagen en vond verborgen symboliek. Van hen leerde ik dat mijn ontwerpen anders waren. Ze vielen op, raakten de essentie én het gevoel. “Ga vooral zo door”, advies dat ik ter harte heb genomen.
De promotiewereld ingevaren
2008 was niet het beste jaar om te starten met werken. We moesten het van onze eigen creatieve initiatieven hebben. Met SweetSecreets ‘kleurde’ ik samen met oud-studiegenoot Vera Bertens de stad met schilderijen en schommels.
We werden opgemerkt door het Bossche Makershuis en uitgenodigd aan te haken voor verschillende projecten. Zoals het bouwen van een drijvend kunstwerk - met theater - voor Bosch Parade 2010 & 2011.
Toen ik in die periode mijn vriend ontmoette, zelf arts-wetenschapper (en inmiddels professor aan de TU/e), leerde ik de wereld van het promoveren kennen. Als nieuwsgierig persoon vond ik dit uiteraard enorm interessant. Er was zoveel te ontdekken! Zo ontstond in 2012 ineens: isontwerp – voor proefschriften.
Van hollen naar stilstaan
Van 2012 tot 2021 heb ik voor 100+ promovendi het proefschrift ontworpen en verzorgde ik de vormgeving van verschillende (jubileum)boeken. En als extra kers op de feesttaart won ik met mijn ontwerpen óók nog meerdere awards.
Vanaf het begin was het volle bak aan de slag. Tot 2021. Mijn agenda was gevuld met toffe opdrachten. Maar in maart liep ik een zware blessure op. Prognose: 1.5 jaar genezen en revalideren. Op mijn scootmobiel sjeesde ik naar Strijp-S. In mijn rolsotel rondde ik de opdrachten af. En in augustus liep ik stuk. Tóch wilde ik die laatste klanten nog helpen. In februari 2022 zou ik 'even' pas op de plaats maken, wat gaan schilderen en nadenken over de toekomst. Dat was het plan.
Dat 'even' stoppen werd een bijna 2 jaar durig herstel. Diagnose: overspannen. Na 10 jaar succesvol proefschriften ontwerpen was het tijd voor reflectie en introspectie. In die twee jaar werkte ik niet aan proefschriften, maar aan Ilse 4.0. En wat een mooie conclusies kwamen daar uit.
isontwerp maakt kunst van jouw meesterwerk
Een heel belangrijke ontdekking is dat ik sprekende beelden wil blijven maken. Ook op groot formaat. Dat betekent meer creatieve output. Autonoom werk maken. En illustreren in opdracht. Een kunstwerk van jouw levenswerk. Een illustratie voor in de woonkamer, jou op het lijf getekend. Kunst voor aan jouw muur.
Een paar bevestigingen zijn: Dat ik het geweldig vind om connectie te maken. Samen te werken. In nieuwe thema’s en onderzoeken te duiken. Naar een verhaal te luisteren en mijn creativiteit daar op los te laten. Samen stil te staan bij een belangrijk moment. Om te puzzelen: uit te vinden wat je drive is, wat jou doet sprankelen en welke stijl bij je past.
Ik heb ontdekt dat ik kennis wil doorgeven. Met die reden onderzoek ik gastdocentschap, en de mogelijkheden om een opleidingsplek aan te bieden.
Verder heb ik (her)ontdekt dat ik van korte trajecten houd. Daarom geen lange volledige proefschrift ontwerpen meer: Ik ontwerp en illustreer proefschrift covers én maak een voorstel voor het binnenwerk. De rest wordt uitbesteed. Ik houd van afwisseling. Dus ik heb op vrijdag een dag voor mijn autonome werk. Dat is een dag voor creatie, inspiratie en verassingen. En ik houd van mezelf. Dat betekent dat ik niet meer 45-70 uur per week werk. En 1 dag in de week vrij ben. Ik ben vanaf oktober 2023 weer beschikbaar voor omslag-ontwerpen, en werk daar op 3 dagen per week aan.
In mijn vitrinekast.
Prijzen, presentaties & publicaties
Met isontwerp laat ik graag zien dat het anders kan
‘Heal the world, make it a better place’. Ik zat als kind voor de TV en had het gevoel dat Michael Jackson direct tegen mij sprak. Als kind in de jaren 80 zag ik bovendien veel ‘tekenfilms met moraal’. Één van mijn favorieten was David de Kabouter; gesponsord door het WNF en gebaseerd op de prachtige illustraties van Rien Poortvliet. Tel alles bij elkaar op en er ontstaat een duidelijke missie: de wereld eerlijker en groener achterlaten.
Kijken wat óók kan
Zowel als ontwerper als ondernemer kijk ik graag naar wat of hoe het ook kan. Kritisch blijven. Op een positieve manier. Waarom gaan de dingen zoals ze gaan en kunnen deze niet anders? Authentieker en vetter, socialer en eerlijker. Als leerbedrijf zou ik graag kansen bieden aan jongeren die deze goed kunnen gebruiken. Een veilige plek bieden waar enthousiasme en talent worden toegejuicht. Samen creëren en van elkaar leren.
Isontwerp Plant het Voort
Ik houd van papier én bomen. En toevallig zijn die nauw met elkaar verbonden. Papier maakt van mijn werk ambacht. Het geeft een extra look & feel aan een ontwerp. Letterlijk. Gladde papiersoorten, grovere en dikkere. Elk soort heeft een verhaal, een oorsprong. In de meeste gevallen in de natuur.
Die connectie, daar moest ik iets mee. In 2019 startte ik het initiatief Plant het Voort. een platform waarmee ik mezelf en anderen binnen de grafische wereld aanmoedig bomen te planten.
Testimonials
Kunst van jouw meesterwerk laten maken?
Ja graag. Stuur mij meer informatie over de ontwerp pakketten.